Smykk deg og hjemmet ditt

Edelstener har fascinert mennesker siden tidenes morgen, og allerede i førhistorisk tid smykket vi oss med glitrende juveler og edle metaller. Grunnene til at vi smykker oss har ofte vært religiøse, seremonielle eller rent dekorative. Uansett samfunnslag har smykker og tilbehør hatt en betydning i historien, og smykkekunsten har sørget for å bevare antikke symboler som ellers ville ha gått tapt. I dag finner vi smykker og juveler brukt som tilbehør til dagens antrekk, men også som interiørdekor i de norske hjem.

Juveler i dag

De fleste land har berømte lokale gullsmeder, som David Andersen i Norge, men også flere italienske motehus som Dolce & Gabbana og BVLGARI har storsatsinger innen smykkedesign og tilbehør. Selv om det blir stadig sjeldnere å smykke seg med edle metaller, og noen mennesker velger å ikke smykke seg på grunn av allergi eller hudirritasjon, smykker vi fremdeles mange andre eiendeler, som kjæledyr, biler og våre hjem.

Når det kommer til interiør, kan blanke overflater og juveler være med på å skape en luksuriøs stil. Gull, sølv, krom og kobber er farger som stadig går inn og ut av interiørbildet. Selv om disse metallene kan virke skremmende og dominerende, kan bruk av metaller og juveler i detaljer skape et unikt resultat. Dette kan for eksempel gjøres gjennom vaser, speil, puter og pledd.

Ulike typer rammer har også ofte innfelte smykkestener eller er belagte med gullfarget maling, og du kan finne flere typer på BGA Fotobutikk – som også lar deg bestille rammer på nett. Slike rammer rundt portretter, uavhengig av om det dreier seg om fotografier eller malerier, er med på å skape et adelig uttrykk og bevare motivet på en helt unik måte, samtidig som det bidrar til å forskjønne rommet og vekke gode minner.

Glorete forandring fryder

I Skandinavia er det ikke fullt så vanlig å bruke edle metaller i interiøret, og gull blir ofte sett på som glorete. Historisk sett kan dette forklares med at det generelt har vært lave forekomster av gull, og fordi nøkternhet lenge har hatt en viktig rolle i de religiøse strømningene som preget Norden før forrige århundre, men dette er nå i endring.