Smykkenes verden er fylt med halskjeder, ringer, øredobber, og en haug andre unike gjenstander, laget av en regnbue med flotte edelstener. Noen er laget av naturstein, mens andre er utformet av menneskeskapte alternativer, hvorav noen er overlegne i glans og utseende, sammenlignet med ekte stener. Det er viktig å huske på at menneskeskapte steiner av høy kvalitet ikke alltid lages for å lure deg. Og bare fordi en edelsten er menneskeskapt, så er den ikke nødvendigvis av lav kvalitet. Les videre for å finne ut hvordan dette henger sammen!

Hva er en ekte edelsten?

Naturlige edelstener dannes i naturen uten innblanding fra mennesker, annet enn å bli utvunnet, kuttet og polert. Hvis en stein er identifisert som naturlig, betyr det at den ikke har blitt behandlet, forbedret eller endret. Fasettering er tillatt, og en fasettert stein vil fremdeles anses som naturlig. I nyere tid har det blitt mer populært med mer grovt og naturlig utseende på steinene.

Hva er så ekte edelstener?

En naturlig edelsten kalles ekte, hvis den behandles på en eller annen måte, for å forbedre snittet eller utseendet. Hvorfor blir edelstener behandlet? Mange ganger har naturstein misfarging, sprekker samt eventuelt inneslutninger. Litt sånn som kvinner kan få behandling hvis de ønsker brystforstørring, så brukes diverse behandlinger for å fikse eventuelle skjønnhetsfeil i steinen. For eksempel påføres ekstrem varme på naturlige safirer, noe som resulterer i forbedret klarhet og en mer sammenhengende, blå farge.

Fun fact: Naturlige, ubehandlede safirer er særdeles sjeldne og mer verdifulle enn behandlede safirer.

Hva er da en kunstig fremstilt edelsten?

Mer vanlig referert til som “skapt” edelsten, fordi det har en mer positiv konnotasjon, og disse er laget i laboratorier. Andre begrep som brukes er “syntetiske”, “kunstige”, “lab-dyrkede” og “menneskeskapte” edelstenener. Mange av disse edelstenene har den samme eksakte kjemiske sammensetningen som steiner som har oppstått i naturen. Så teknisk sett er fremstilte edelstener likevel ekte i den forstand.

Hva er så etterligninger?

Etterligninger av edelstener kalles også “imitasjon”, “faux” og “falske” steiner. Etterligninger er ment å ligne en annen edelsten, men sammensetningen er ikke den samme. En analyse vil eventuelt avdekke hva steinen egentlig er laget av. Det kan for eksempel være av plast, glass eller til og med en annen type edelsten, bare den er laget av noe annet enn det den skal etterligne. Her er det viktig å påpeke at simulanter ikke alltid er ment for å lure deg, da disse ofte selges som billigere alternativer til ekte edelstener.