De fleste av oss er opptatt av at klærne og tilbehøret skal stå i stil. Når klær og smykker matcher skaper det en helhet, og mange bruker det for å få frem sin unike personlighet. Mange klesnyheter og stiler har blitt skapt med inspirasjon fra samisk tradisjon. Dagens unge samer har blåst nytt liv i den samiske klesveien, og blander gamle tradisjoner med en spenstig vri. Det har blitt moderne å mikse kofta med olabukser, sminke og piercing. Motetrenden endrer seg med kulturen og brukerne, og man får ofte nye impulser som til tider skaper stor suksess blant folket. Den samiske klesarven har også blitt mer populær utenfor den samiske kulturen.

Pynter opp koften

Samiske folkedrakter er fulle av farger, og pyntet opp med staselige smykker. Vi nordmenn bruker ofte kun bunadene våre på 17. mai, mens samene bruker folkedrakten sin til flere spesielle anledninger gjennom året. Dagens unge samer ønsker å lage en personlig vri på den samiske klestradisjonen samt skape en større tilnærmelse til samiske klær generelt. Samiske ungdommer mikser opp koftene med olabukser, sminke og smykker. Samiske klestradisjoner har inspirert mange, og i dag er det enkelt å få kjøpt klær på butikk og nett. Du kan finne fine sko på nett til en billig penge. Vinterskoene med reinsdyrskinn har vært svært ettertraktede i mange år, og du finner dem i de fleste skobutikker når vinteren nærmer seg. Når man blander gamle tradisjoner med en personlig vri blir det ofte starten på nye tradisjoner.

Nye tradisjoner i gammel drakt

Når man skaper en moderne vri av gamle tradisjoner bidrar det til å levendegjøre tradisjonene slik at flere kan ha glede av den. Samiske folkedrakter stammer fra en gammel kulturarv, men flere opplever den som ny og moderne. Mange unge samer er stolte av drakten sin og tar den frem ved enhver anledning. Samiske smykker og sko kan også brukes til vanlige klær, og det bidrar med å løfte den samiske kulturen ved at flere oppdager den. Når man skal holde liv i eldre tradisjoner er det viktig å la den få puste og utvikle seg med samtiden. Ofte blir den gjerne bedre, kreativ og mer levende, akkurat som den samiske folkedrakten som står i stil med sko og smykker.