Det er noe magisk og majestetisk over perler. Vi får vakre assosiasjoner til alt fra Kleopatra til den lille havfruen, og lar oss fascinere av hvordan et lite sandkorn kan bli til noe så vakkert over lang tid. Selv om perler brukes som smykkestener, er de svært skjøre og ømfintlige, noe som bidrar til eksklusiviteten rundt disse mytiske gjenstandene.

Naturlige perler dannes når et lite sandkorn, en parasitt eller lignende finner veien inn i en musling. For å beskytte organismen, dekkes fremmedlegemet av kalk, slik at den karakteristiske perlemoren dannes. Det er dette glinsende materialet som har gitt perlene deres fornemme rykte.

Et eksempel på hvor eksklusive perler er, er det vakre smykkesettet i gull og grå perler Dronning Sonja fikk av Kong Harald til sølvbryllupet. Det norske kongeparet er ikke det eneste som liker perler. Historiens største perle, Pearl of Kuwait, skal visstnok ha hengt rundt halsen på selveste dronningen av England. Hvem som eier perlen nå er uvisst, men den skal visstnok befinne seg i en bankboks i London.

Ekte perler er et tegn på stil og velstand. Du finner mange flotte eksempler i https://shopello.no/ sin nettbutikk som passer de fleste lommebøker. Med et perlekjede eller perleøredøbber er det vanskelig å slå feil, og de edle dråpene egner seg både til overdådige og minimalistiske antrekk og kan brukes til hverdag og fest.

Perler trenger ikke å være dyre for at de skal være flotte. Myten om perlers høye pris stammer antakeligvis fra smykker som har perler i kombinasjon med edle metaller og edelstener. Disse selges for svimlende priser på eksklusive auksjoner verden over, og mange av objektene har høy historisk verdi.

Det fins flere ulike typer perler, siden det fins mange typer muslinger i verdens tallrike farvann. Grå perler er blant de aller mest eksklusive og stammer opprinnelig fra Tahiti, hvor den sorte østersen Pinctada Margaritifera lager kullfargede perler. Perler fra Sørkinahavet er derimot kjent for sin majestetiske gullfarge. I dette området forekommer det også rosa, grønne og blå perler. Den siste tiden har det blitt produsert flere flotte smykker med asymmetriske fargekombinasjoner for en moderne touch.

Også innenfor de store religionene har perlene en viktig rolle. I Bibelen sammenlignes himmelen med et dyrebar perle, mens det i Koranen står at paradiset vil være prydet med perler. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan oldtidens mennesker lot seg fascinere av perlenes skjønnhet og glans. Perlenes hypnotiske fargespill er lett å la seg forføre av, og det var nok derfor de tilla dem guddommelige krefter.

Det er ikke lurt å bære perlene over for lang tid, siden de kan ødelegges av syrlig og svett hudoverflate. For å lagre dem på en måte som også lar fremtidige generasjoner nyte dem, anbefales det å pakke perlesmykker inn i et silketørkle.